Huttujärvi ruska

Pyhä-Luoston kansallispuisto: Luostolta Pyhälle 32km

Syyslomalla 2020 pääsin hyödyntämään kesällä hommattua Pyhä-Luoston vaelluskarttaa, kun päätin ystäväni Evan kanssa lähteä syysretkelle vaeltamaan kansallispuiston päästä päähän. Pandemia-ajan prioriteettina oli lähinnä ihmisten vähäisyys, minkä uskoimme toteutuvan syysloma-ajasta huolimatta, sillä ruska oli jo tipotiessään ja päivänvalo vähäistä. Varasimme etukäteen kansallispuiston varaustuvat kummaksikin yöksi, joten mukana ei tarvinnut kantaa niin …

Urho Kekkosen kansallispuisto: Tuiskukurun kierros 60km

Retkeilyjalkaa alkoi vipattaa sen verran ankarasti viime vuoden alkukesästä, että tilasin hetken mielijohteesta lähes kaikki Lapin alueen vaelluskartat. Pähkäilin Pyhä-Luoston, Hetta-Pallaksen ja Urho Kekkosen kansallispuiston reittien välillä. Keväällä 2020 julkaistu Kiilopään retkeilyopaskirjanen sai minut kuitenkin kiinnostumaan Kekkospuiston loputtomista reittivariaatioista. Ainoa huolenaihe oli reittien merkkaamattomuus: olen tähän asti tallannut huoletta valmiiksi …

BA Tiger Wall UL2

Teltta-arvostelu: Big Agnes Tiger Wall UL2

Tässä se tulee: ensimmäinen varustearvosteluni! Sain käsiini Suomessa vielä melko tuntemattoman amerikkalaisen Big Agnesin ultrakevyen mutta silti tilavan kahden hengen teltan juuri sopivasti muutamaa päivää ennen Urho Kekkosen kansallispuistoon suuntautuvaa retkeäni. Kangasalla sijaitseva Treeline on ensimmäinen suomalainen ulkoilukauppa, joka myy Big Agnesin telttoja kivijalkaliikkeessä. Kaupallinen yhteistyö: Treeline Big Agnes on …

Ensikertalainen Käsivarren erämaassa

Eräänä keväisenä päivänä vuonna 2018 ystäväni vihjaisi ilmoittautuneensa opastetulle ryhmämatkalle Halti-tunturille. Kun päivämäärät vaikuttivat sopivan kerrankin omiin menoihini, viiden minuutin harkinnan tuloksena näpyttelin ilmoittautumiskaavakkeen kännykällä – ensimmäinen Lapin-vaellukseni odotti muutaman kuukauden päässä! Tosin vasta myöhemmin luin tarkemman kuvauksen jossa selvisi reitin ja päivien pituus. Olin kuvitellut hiukan lyhyempää retkeä, mutta …

Koillis-Kioton temppeleitä ja puutarhoja, osa 1

Asustelin kymmenen päivää pienen kävelymatkan päässä useista Kioton upeimmista temppeleistä Ga-Jyun –nimisessä majatalossa. Tällä kertaa olin kerrankin päättänyt kierrellä Kiotossa sen kummemmin suunnittelematta, olihan tämä jo kuudes kertani kaupungissa. Majataloni sijainti oli oivallinen ajatellen temppeleissä ja vuorilla käyskentelyä! Ga-Jyun oli hyvin sympaattinen budjettimajataloksi lukeutuva asumus: kadun toisella puolella, päärakennuksessa, oli …

Gion Mametora – temarisushia Kiotossa

Kun olin nyt kokenut ripauksen Edo-kauden viihdemaailmasta pukeutuen oiran-kurtisaaniksi ja ihaillen vanhinta säilynyttä geisha-taloa, Sumiyaa, oli tähän ”kelluvaan maailmaan” (ukiyo: ilmaus, jota käytettiin 1600-1800 -lukujen viihdekulttuurista ja nautiskelevasta elämäntyylistä) sukellettava vielä makuaistin kautta. Tokiolainen ystäväni tuli päiväksi Kiotoon kanssani, sillä hän oli jo pitkään haaveillut temarisushi -ateriasta jossakin Gionin perinteisistä …

Shimabara ja Sumiya – Kioton vanhin säilynyt geisha-talo

Jatkoin Kioton-reissuani Edo-kauden viihdekulttuuri -teemalla. Oiran-pukeutumiskokeilun jälkeen paloin innosta nähdä Kioton vanhin säilynyt viihdetalo, ageya. Kyseinen rakennus, nykyiseltä nimeltään Sumiya Motenashi Art Museum (Sumiya Motenashi no Bunka Bijutsukan), sijaitsee Shimabaran kaupunginosassa, joka oli 1600-luvulla punaisten lyhtyjen aluetta, japaniksi yūkaku. Erona hanamachiin (geishojen kaupunginosa) oli , että yūkaku oli nimenomaan prostituoitujen …

Kioton matcha-kahvilat

Matcha, tuoreista teelehden versoista  pulveriksi jauhettu vihreä tee, on tällä hetkellä Euroopassakin hittituote. Matchan sisältämät antioksidantit ja vitamiinit vetoavat terveysvaikutuksillaan, mutta korkealaatuinen matcha on ainakin Suomen markkinoilla vielä harvinaisuus. Odotin lokakuista Kioton matkaani vesi kielellä erityisesti siksi, että Kioton lähistöllä Ujin alueella viljellään Japanin maukkaimmat teet. Olen harrastanut japanilaista teetaidetta …

Muodonmuutos Edo-kauden viihdyttäjäksi

Kävin viime lokakuussa Japanissa kahdettatoista kertaa. Päätin, että teen tällä kerralla kaikki ne asiat, mitä en ole ehtinyt aiemmin Kiotossa tehdä. Yksi niistä oli henshin eli make-over, muodonmuutos (yleensä) geishaksi tai maikoksi. Sinänsä kimonon pukemisessa ei ole minulle mitään vierasta, koska olen harrastanut japanilaista teetaidetta jo reilut kaksikymmentä vuotta, ja …

Longyearbyen: Päiväretki Sarkofagen-kukkulalle

Viimeiseksi Huippuvuori-päiväksi oli suunniteltu pieni neljän tunnin päiväkävelyretki Longyearbyenin kaupungin takana seisovalle 512 m korkealle Sarkofagen-kukkulalle. Olin selaillut kuukautta aiemmin koko maaliskuussa tarjolla olevan retkitarjonnan: jäätikköluolakiipeilyä, kaivosvierailu, suklaanmaistelua ja revontulien katselua olisi ollut tarjolla, mutta kävelyretki läheiselle vuorelle tuntui sopivimmalta vaihtoehdolta. Olisi hiukan kiinnostanut nähdä myös ne jäätikköluolat, mutta kun …

Talvinen päiväristeily Huippuvuorilla: Billefjorden

Olimme jättäneet yhden päivän vapaaksi kolmen ja puolen päivän Huippuvuori-matkallamme. Arvelimme, että maaliskuussa voimme paikan päällä selvitellä, mitä kiinnostavaa tekemistä sattuisi löytymään, kun ei ollut turistisesonki. Majapaikassamme (Coal Miners’ Cabins) selvisi, että vuonoristeilyitä tehdään jo, vaikka aiemmin netistä tutkiessa niiden kerrottiin alkavan vasta huhtikuussa. Meri oli lämpimän talven ansiosta sen …

Husky-painia Huippuvuorilla

Maaliskuussa Huippuvuorten talviaktiviteetit rajoittuvat pienemmälle alueelle kuin kesällä, koska laivat eivät jään takia pääse vielä liikennöimään. Reviirinä on alue, johon ylettää moottorikelkalla ajaen. Pähkäilimme matkaa suunnitellessa pitkään, mitä aktiviteetteja sisällyttäisimme kolmeen päivään. Koska kumpaakaan meistä ei houkuttanut moottorikelkan ohjaaminen, mutta olisi silti mukava päästä vähän Longyearbyenin ulkopuolelle, päädyimme koiravaljakkoajeluun. Kuten …

Paluu kaupunkielämään – kyläilykutsuja ja kotiruokaa

Olisin voinut jäädä Hilleen asustelemaan vaikka viikoksi, niin miellyttävältä kylä vaikutti. Oli kuitenkin käveltävä vielä pari tuntia Nayapulin kylään, jossa autokyyti Pokharaan odotti meitä. Tien sijainnissa oli tapahtunut muutos sitten viime näkemän: nyt autotie ulottui melkein Tikhedungaan asti, kun viimeksi saimme kävellä 3-4 tuntia tieltä Tikhedungaan! Nyt jouduimme kävelemään osan …

Poon Hill Trek: Ghandruk 1940m – Poon Hill 3200m – Hille 1520m

Reitti Ghandrukista Tadapaniin oli lyhyt eikä kovin mieleenpainuva. Kuljimme metsän siimeksessä rupatellen. Sini onnistui mahdollisesti bongaamaan aurinkomäyrän (ferret badger), mutta ei ehtinyt saada siitä kuvaa. Minä puolestani aloin epäillä, että oppaamme oli matkan edetessä alkanut nautiskella muutakin kuin teetä – hän oli arvioinut tämän päivän kävelyajaksi 5 tuntia, mutta olimme …

Poon Hill Trek: Jhinu 1730m – Ghandruk 1940m

Aamukylvyn ja aamiaisen jälkeen palasimme tunnin verran samaa reittiä, kuin olimme edellisenä päivänä kulkeneet. Päästäkseen Jhinuun ja sieltä pois on laskeuduttava joenuomaan ja ylitettävä koski pikkuisia puusiltoja pitkin (tilanne on varmaankin monsuuniaikaan mielenkiintoisempi), ja sen jälkeen kiivettävä armoton mäki. Syvän rotkon yli oltiin rakentamassa uutta riippusiltaa, että kulkeminen helpottuisi edes …