Harmaakarhujen mailla Kanadan Kalliovuorilla

Lueskelin lapsena usein maailman maista kertovaa, runsaasti kuvitettua kirjasarjaa ja haaveilin kaukomaista. Muistan erityisesti kuvat, joissa raidalliset lumihuiput ja havupuumetsät heijastuivat turkooseihin vuoristojärviin. Nämä upeat maisemat sijaitsevat Kanadan Kalliovuorilla.

Aasia on yleensä vienyt voiton matkakohteita valitessa kiehtovien kulttuuriensa vuoksi, mutta Kalliovuoret ovat kuitenkin pitkään houkuttaneet minua. Kanadan helppous matkakohteena onkin ihan tervetullutta vaihtelua viimeaikaisiin Himalajan-retkiin!

Kolmen hengen porukkamme lentää Reykjavikin kautta Edmontoniin, josta ajelemme vuokra-autolla ensin Canmoreen aivan Kalliovuorten kupeeseen. Sieltä jatkamme pikku hiljaa Banffin ja Lake Louisen kautta Jasperiin, mistä ajamme jälleen Edmontoniin. Kahden viikon aikana on luvassa ainakin vuorikiipeilyä ja vaelluksia sekä upeiden maisemien katsastusta. Toivottavasti pääsemme myös tutustumaan paikallisen alkuperäiskansan, Iyahe Nakoda -intiaanien kulttuuriin. Tarjolla olisi niinikään ratsastusta, melontaa, kalliokiipeilyä ja ties mitä, mutta emme varmaankaan ehdi kokeilla ihan kaikkea!

DSC_6692pieni
Onneksi Kanadaan saa kuljettaa 2 x 20kg laukkua, niin kiipeilytarvikkeet mahtuvat hyvin mukaan. Uudelle vaellushakullekin tulee ensi kertaa käyttöä!

 

Kalliovuorilla ei tarvitse Himalajan tavoin varautua vuoristotautiin, koska Albertan osavaltion huiput pysyttelevät reilusti alle 4000m korkeudessa (korkein vuori on Mt. Columbia, 3747m). Pohjoisen sijaintinsa vuoksi alueella on kuitenkin useita jäätiköitä, ja lumi pysyy vuorilla kesälläkin. Osallistumme kolmepäiväiselle vuorikiipeilykurssille, jossa opiskellaan mm. jäätiköiden ylittämistä turvallisesti.

Oman jännityksensä Kalliovuorilla vaeltamiseen tuovat karhut. Ensi kertaa olen menossa alueelle, jossa eläimet ovat todellinen uhka ihmiselle! Matkaa varten olen lukenut huolellisesti Kanadan kansallispuistojen tiedotussivuilta ohjeet, kuinka pitää menetellä, jos musta- tai harmaakarhu sattuu pölähtämään vastaan. Maahan saavuttua ostoslistalla onkin ensimmäisenä karhunkarkotus-spray. Chiliuutteesta valmistettu suihke on viimeinen keino nallen karkottamiseksi, jos eläin sattuu innostumaan lähikontaktiin. Mukaan aion varmuudeksi pakata myös japanilaisia karhuja hätyyttämään hankitut kulkuset. Tosin kanadalaiskarhut eivät välttämättä  moisesta kilinästä hätkähdä…

DSC_6687edit_pieni
Kalliovuoret ovat harmaa- ja mustakarhujen asuinaluetta.

 

DSC_6686pieni
Tehoavatkohan Japanista ostetut karhunkarkotuskulkuset kanadalaisiin karhuihin…?

 

Kirjoita kommentti!